Październik to miesiąc w którym obchodzimy Dzień Makaronu. Uwielbiamy jeść makarony, bo to szybkie proste w przygotowaniu i sycące danie. Podobno 5 tysięcy lat temu makaron jedzono już w Chinach. Domem tego produktu stały się natomiast Włochy. A po włosku makaron to właśnie Pasta.  Dyskusje na temat makaronu czy też pasty toczyły się nie tyko wśród uczestników Dyskusyjnego Klubu Przyjaciół Książki. W opowiadaniu zaczerpniętym z bloga : world-morinna.blogspot.com, pt; „Makaronowy Kraken i porwany kucharz”, również toczyły się spory o rodzaje makaronu. W Polsce nazywamy je od kształtu, który przedstawiają-muszelki, świderki, rurki, nitki itp. We Włoszech najpopularniejsze to spaghetti, penne, fussili, tagiatelle czy ravioli. Jego przygotowanie nie jest zbyt wymagające, potrzebujemy trzech składników : mąki, wody i jajek. Możemy go też barwić  dodając sok z buraka czy marchewki. My w naszym klubie makaronu nie gotowaliśmy, ale wykonaliśmy przepiękną biżuterię, która może być prezentem dla bliskiej osoby. Zapraszamy na kolejne zajęcia w czwartek.

 

Skip to content