Pierniki Norbertańskie z Trzebiatowa

Pierniki wypiekane są przez Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury, z naturalnych składników, bez użycia konserwantów i polepszaczy. Wypieki nawiązują do średniowiecznych tradycji cukierniczych klasztoru norbertanów w podtrzebiatowskich Białobokach, który znany był z wyśmienitych pierników. Miód i korzenne przyprawy gwarantują oryginalny smak i zapach. Pierniki mają ciekawe kształty – słonia, mieszczki, strażnika i Baszty Kaszanej.

Do każdego piernika dołączona jest także krótka historia nawiązująca do kształtu uzyskiwanego przez odciśnięcie ciasta w drewnianej, ręcznie rzeźbionej formie. Słoń nawiązuje do trzebiatowskiego sgraffito, czyli wizerunku słonicy “Hansken”, jaki widnieje na jednej z mieszczańskich kamienic. W 1638 roku w Trzebiatowie pojawiła się najsłynniejsza słonica XVII – wiecznej Europy, która dała pokaz cyrkowych sztuczek. Mieszkańcy widząc pierwszy raz egzotyczne zwierzę, postanowili uwiecznić jej pobyt owym sgraffito. Natomiast kształt mieszczki, strażnika i Baszty Kaszanej nawiązuje do legendy o misce z kaszą, która ocaliła miasto przed napaścią wrogów.

W 2008 roku zostały nagrodzone III miejscem w kategorii produktów mieszanych podczas VIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionu” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Wypiekane przez Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury pierniki norbertańskie zostały nagrodzone “Perłą” w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2012 na najlepszy polski produkt żywnościowy. Nagroda przyznana przez Kapitułę Krajową Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego została wręczona podczas Targów “Polagra-Food”, które odbyły się w Poznaniu.

 

Pierniki cieszą się uznaniem smakoszy, o czym świadczy ich popularność wśród turystów odwiedzających trzebiatowski pałac. Nie kryją zdumienia widząc nad morzem pierniki, kojarzone przecież najczęściej z Toruniem. Pachnące miodem i korzeniami wypieki, to nie jedyny hit kulinarny TTK. W konkursach nagradzane były też grzybowniczki, czyli pierogi drożdżowe smażone, kołduny wileńskie, kibiny i cebulniki. Ich autorką była Helena Żak, opierająca się w swoich przepisach na rodzinnych recepturach przywiezionych z okolic Wilna.

Pierniki można nabyć w Pałacu nad Młynówką – siedzibie Trzebiatowskiego Ośrodka Kultury i Trzebiatowskiego Towarzystwa Kultury w czasie sezonu letniego, w pozostałym okresie po wcześniejszym złożeniu zamówienia.