Księga Potraw
Zapiekanka z pęczaku i drobiu

Składniki:

40 dag piersi drobiowych,

35 dag pęczaku,

500 ml rosołu drobiowego,

15 dag tartego sera żółtego,

150 ml śmietany kremówki

30 dag kukurydzy konserwowej,

30 dag papryki kolorowej,

50 ml oleju,

3 jaja,

Szczypiorek, sól, papryka mielona, pieprz czarny i Cayenne.

Sposób przygotowania:

Ugotowaną i wystudzona kaszę wymieszać z papryką pokrojoną w kosteczkę i filetami drobiowymi podsmażonymi na oleju – pokrojonymi w kostkę. Dodać do pęczaku przyprawy, kukurydzę, szczypiorek, śmietanę wymieszana z jajami i część startego sera. Wymieszane składniki włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Zalać resztą śmietany i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temperaturze 180 C przez 25 minut.