Akademia Malucha
Święta pachną piernikami.

Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach piernika unoszący się w całym domu.
W Polsce najsłynniejsze są pierniki toruńskie, ale Trzebiatów też ma swoje pierniki norbertańskie.Podstawowe, tradycyjne składniki to przede wszystkim miód, przyprawy korzenne, mąka.W Akademii Malucha już czuć atmosferę świat. Najtrudniejszym zadaniem było samo wyrobienie ciasta, które ze względu na swoją twardość wymagało nie lada siły, więc przygotowaliśmy je wcześniej. Dzieci wałkowały ciasto, wycinały „świątecznymi foremkami” przeróżne wzory i zdobiły je czekoladą i słodkościami.
Choć każda gospodyni z pewnością ma swój sprawdzony przepis na wyborny świąteczny piernik, to nasze na pewno wspaniale pachniały i smakowały wyśmienicie!

Pierniki norbertańskie
1 kg mąki
250 gr. cukru
250 ml miodu
1 kostka masła
przyprawa do piernika 2 sztuki
cynamon
soda 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
3 jajka
cukier puder
kwaśna śmietana
bakalie

Sodę rozpuszczamy w odrobinie wody. Najpierw łączymy suche składniki (mąka, cukier, przyprawa, kakao, cynamon). Dodajemy sodę, roztopione masło, miód, jajka, śmietanę. Wyrabiamy dość długo, aby ciasto było elastyczne. Jeśli ciasto nam zostanie , zawinięte w folię może leżeć w lodowce nawet miesiąc.