Księga Potraw
Sałatka kartoflanka „Letni ogród” – Die Kartoffeln Salat „Sommer Garten”

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 0, 15 dag marchewki, 0,10 dag pietruszki, 2 jajka (1 do dekoracji), warzywa sezonowe np. ogórek, rzodkiewka, sałata, natka pietruszki, koperek, seler (natka), fasolka, pomidor, cebulka, szczypior, czosnek. Dodatki wg gustu, np. sól, pieprz, cukier, musztarda, papryka słodka mielona, majonez, ocet winny.

Jajka, fasolkę (wcześniej namoczoną) i warzywa korzeniowe ugotować, obrać pokroić w talarki (fasolka w całości). Pozostałe warzywa pokroić w paski, talarki lub kostkę. Przyprawić wg uznania, wymieszać, posiekać natkę pietruszki i szczypiorek, posypać po wierzchu, udekorować pokrajanym w talarki jajkiem. Włożyć na godzinę do lodówki.