Aktualności
Ryby, kasza i pierniki…

Ryby bałtyckie, kasza po rycersku czy  pierniki norbertańskie to produkty znane w naszym regionie. Dlatego też postanowiliśmy wykorzystać je podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Trzebiatowskim Ośrodku Kultury. Pod kierunkiem Roberta Bochenko oraz Kamila Tużnika ( kucharzy, restauratorów) miłośnicy gotowania ( dzieci i młodzież z naszej gminy) oddali się pasji przyrządzania kulinarnych specjałów. Rozpoczęliśmy od  zupy rybnej z dodatkiem krewetek i mleka kokosowego. Początkowo połączenie tych dwóch składników wydawało się dla wszystkich bardzo zaskakujące, jednak aromat jaki wydobywał się z garnka gwarantował coś pysznego i niebywałego. Zupa okazała się przepyszna. Następnie danie główne – kaszotto – to prawdziwa symfonia smaków. Kasza pęczak podsmażona na cebulce i duszona na bulionie – przygotowywana podobnie jak risotto- wymagała ciągłego  mieszania i pilnowania  aby nie przywarła do garnka, bo na sam koniec dodana został do niej śmietana, która wzbogaciła smak. Do pęczaku podana została polędwica wieprzowa oraz duszona kolorowa papryka.  Po obiedzie przyszedł czas na deser – panna cotta z kruszonką piernikową. I tu czekała nas niespodzianka kulinarna. Po raz pierwszy mieliśmy okazję przygotować jadalną ziemię z czekolady z maltodekstryną oraz kolorowe szkiełka  z izomaltu cukierniczego oraz barwnika. Były to wspaniałe dodatki do panna cotty, która ułożona na jadalnej ziemi, ozdobiona czerwonymi szkiełkami, polana musem truskawkowo – malinowym z dodatkiem syropu arbuzowego i posypana kruszonką piernikową stała się przysłowiową „wisienką na torcie”. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom i mamy nadzieję, że takie działania zachęcą do rozwijania zainteresowań kulinarnych.

Warsztaty kulinarne odbyły się w ramach projektu ARTrzebiatów uzależnieni od kultury, które dofinansowane zostały z „Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na 2017 r.”