Księga Potraw
Racuszki drożdżowe z jabłkami

Składniki: 1 kg mąki pszennej, pół kostki masła, 3 jaja, 0,75 l mleka, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 05, kg jabłek, olejek rumowy, olej do smażenia.

Z łyżki mąki, cukru, szklanki mleka i drożdży sporządzić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać rozczyn, ciepłe mleko i jaja wymieszane z cukrem. Mieszać drewniana łyżką aż będą wychodziły oczka. Następnie wlać  roztopione i przestudzone masło, olejek rumowy i obrane oraz pokrojone jabłka, wymieszać wszystko razem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Smażyć na oleju, wykładać na ręczniczek papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dom Pomocy Społecznej w Jarominie, grupa I, opieka: Danuta Sudaj