Księga Potraw
Pierniczki

Składniki:

3 szklanki mąki, 0,5 szklanki miodu, 1 przyprawa piernikowa, 1 łyżeczka amoniaku (ewentualnie proszku do pieczenia), 2 jaja, 0,5 kostki margaryny.

Mąkę przesiać, miód podgrzać. W mące zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać przyprawę, wlać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak, wbić jaja, dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Wyrobić jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę śmietany. Rozwałkować ciasto na placki o grubości 0,5 cm, wycinać pierniczki o różnych kształtach, układać na posmarowanej tłuszczem blaszce i  piec w nagrzanym piekarniku (200 C) do zrumienienia. Przechowywać w słoju lub puszce. Ostudzone pierniczki można polukrować w różne wzorki i desenie.