Księga Potraw
Mięsna zupa z kasza gryczaną

Składniki:

3 l wody,

Kminek, tymianek, lawenda, ziele angielskie,

10 dag kaszy gryczanej,

15 dag cebuli,

10 dag kapusty włoskiej,

Sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek,

10 dag marchwi,

10 dag pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Do gotującej się wody dodawać co minutę w kolejności:

-szczyptę tymianku, pół łyżeczki kminku, mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina, indyk lub kura),

-kaszę gryczaną, liść lawendy, ziele angielskie (5 ziaren),

-2 cebule, kapustę włoską, marchew i korzeń pietruszki – pokrojone w paseczki, sól lub bulion suchy do smaku, zieleninę.

Uzupełnić wodę i zagotować do miękkości jarzyny. Doprawić solą i pieprzem, posypać zieloną pietruszką.