Księga Potraw
Łódeczki Pomorskie

Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu dobrze wystudzić w zimnej wodzie. Przekroić jajka w skorupce na połówki. Z każdej wydrążyć białko i żółtko. Skorupki napełnić farszem.

Farsz:

Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokroić, podsmażyć na maśle (do odparowania). Dodać pokrojoną cebulkę, sól i pieprz.

Wydrążone białka i żółtka rozdrobnić widelcem. Dodać wystudzone pieczarki., szczypiorek, koperek, trochę majonezu. Doprawić solą, pieprzem i łagodną, zieloną papryką. Farszem napełnić ,,łódeczki”. Na maśle podsmażyć na złoty kolor tartą bułkę. Posmarować bułką wypełnione farszem łódeczki.

Przepis p. Teresy Ładyżyńskiej z Trzebiatowa