Księga Potraw
Kotlety z kaszy jaglanej z selerami

Składniki na 20 porcji:

35 dag kaszy jaglanej,

0,5 l wywaru z włoszczyzny,

35 dag selerów,

10 dag cebuli,

10 dag masła,

3 jaja ugotowane na twardo,

2 jaja surowe,

Bułka tarta,

Koperek lub natka pietruszki, sól.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone selery pokroić w paseczki. Wypłukaną w ciepłej wodzie kaszę obgotować, odcedzić, odsączyć, zalać wrzącym wywarem jarzynowym, dodać selery, masło i sól, ugotować na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na złoty kolor. Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Ciepłą kaszę wymieszać z cebulą, posiekanym koperkiem i surowym jajkiem, wyrobić. Do masy tej dodać posiekane jaja i uformować kotlety. Panierować w jajku i tartej bułce, usmażyć. Wstawić na kilka minut do piekarnika (nie przykrywać).