Księga Potraw
Kotlety z kaszy gryczanej z serem

Składniki na 10 porcji:

20 dag kaszy gryczanej,

400 ml wody,

8 dag smalcu,

3 dag utartego czosnku,

2 jaja,

Szczypiorek,

2 dag masła,

25 dag niekwaśnego sera białego,

Bułka tarta, sól, pieprz, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Kaszę odsiać, ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku. Ser przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobniony szczypiorek, dobrze wymieszać. Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować 10 kotletów. Kotlety panierować w jajku i bułce, usmażyć. Wstawić na kilka minut do piekarnika (bez przykrycia). Podawać z sosem śmietanowym, grzybowym lub pomidorowym.