Księga Potraw
Knysze

Składniki:

Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli,

Farsz: 0,5 kg kiszonej kapusty, 1 cebula, szczypta soli i pieprzu, 1-2 łyżki oleju, 2-3 jajka.

Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy zaczną ,,pracować” dodaj mąkę, sól i jajko, dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione, letnie masło i ponownie wyrób. Gotowe ciasto przykryj płócienną serwetką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz: posiekana cebulę ugotuj w małej ilości wody, odparuj. Dodaj drobno posiekaną zeszkloną na oleju cebulę, sól i pieprz do smaku, duś razem 10-15 minut. Dodaj posiekane jajka na twardo. Ciasto drożdżowe zagnieść jeszcze raz, podziel na porcje, każdą rozwałkuj na placek, posmaruj białkiem. Na każdy placek nałóż porcję farszu, mocno sklej i ułóż w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach. Gdy knysze ponownie podrosną, upiecz je na złoty kolor w temp. 180 C ok. 30 minut. Gdy są gotowe wyjmij foremki z pieca, posmaruj ciasto stopionym masłem i jeszcze na chwilę włóż do piekarnika. Gotowe knysze trzeba pokroić w grube plastry. Są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Dom Pomocy Społecznej

Ul. Kościuszki 71

72-300 Gryfice

Opiekun: Agata Bogdanowska