Księga Potraw
Kluski ziemniaczane z farszem mięsnym

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków, 30 dag ziemniaków startych na tarce i odciśniętych na durszlaku z nadmiaru soku, 2 jajka, 30 dag mąki pszennej,

Farsz:

50 dag ugotowanego mięsa z łopatki, 20 dag słoniny, 20 dag wędzonego boczku, 2 cebule, jajko, oliwa, sól, pieprz, majeranek,

Wykonanie:

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać odsączone surowe ziemniaki, jajka, mąkę, szczyptę soli i wyrobić ciasto jak na kopytka,

Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę, słoninę pokroić w kostkę, wytopić ją na patelni, dodać pokrojony boczek i na końcu dodać pokrojoną cebulkę. Wytopione skwarki dodać do farszu a resztę zostawić do polania klusek. Farsz dokładnie wyrobić dodając jajko, pieprz, majeranek do smaku, sól. Z ciasta ziemniaczanego toczyć małe kulki, lekko rozpłaszczać nakładając farsz i delikatnie sklejać formując kształt kulki. Na gotującą się osoloną wodę wrzucać kluski, gotować na wolnym ogniu od chwili wypłynięcia ok. 10 min. Po odcedzeniu nakładać na talerz polewając stopionymi skwarkami. Odsmażane są jeszcze smaczniejsze.

Dom Pomocy Społecznej w Gryficach

Agnieszka Sęk – Pietrasik