Akademia Malucha
Jesienne…ciasteczka.

Smacznym i apetycznym „materiałem plastycznym” jest…ciasto. Dzieci uwielbiają czas spędzony w kuchni razem z rodzicem. To połączenie przyjemnego z pożytecznym , a efekt pracy jest smaczny i kolorowy. Wspólne gotowanie i pieczenie może być świetną zabawą, uczy współdziałania, daje możliwość poznawania nowych produktów oraz smaków. Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku (choć wszyscy wiemy, od naszym mam, że ”będzie bolał brzuch”, pokusa jest ogromna). Jest wiele książek kulinarnych dla dzieci, z pięknymi ilustracjami i łatwymi opisami poszczególnych etapów „kucharzenia”, oczywiście bogatym źródłem pomysłów jest  internet. Pieczmy, gotujmy, bałagańmy, a potem wspólnie kosztujmy tych świetnych, bo przygotowanych razem smakołyków.

Składniki na ciastka jeże:
mąka 2,5 szklanki
2 jajka (całe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
3 łyżki kefiru
0,5 szklanki cukru

Do dekoracji: czekolada gorzka i mleczna
słonecznik łuskany
kolorowa posypka, wiórki kokosowe.

Mąkę, proszek, masło, jajka, kefir i cukier łączymy, wyrabiamy ręcznie ciasto. Z ciasta robimy kulki, rozgniatamy i formujemy łezkę. Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180⁰ i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciastka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kolorową posypką i słonecznikiem. Smacznego!