Księga Potraw
Gołąbki

Składniki: 1 opakowanie ryżu ok. 40 dag, 1 kg mięsa wieprzowego, 1 kapusta słodka, 1 koncentrat pomidorowy, 2 kostki rosołowe, 2 cebule, sól, pieprz,

Mięso wkładamy do rondla wraz z pokrojoną w grube plastry cebulą i pieczemy w piekarniku ok. godziny bez przykrycia. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, dodajemy do wody 2 kostki rosołowe. Gdy mięso jest już gotowe mielimy je i dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy według uznania do smaku. W osobnym, garnku parzymy kapustę, następnie zwijamy gołąbki, układamy ciasno w rondlu, jeden przy drugim. Następnie z wysmażonego mięsa bierzemy łyżkę wywaru mięsnego, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i rozprowadzamy sos po całych gołąbkach łyżką. Rondel nakrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 1,5 h. Gołąbki są najlepsze, jeżeli po upieczeniu zostawimy je jeszcze chwilę pod przykryciem.

Mariola Paszczyk, Trzebiatów