Księga Potraw
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Skrzeczki: 1 płat surowego boczku (20 dag), 1 główka czosnku, majeranek, sól, pieprz.

Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajo, 2 łyżki oleju, sól.

Farsz: 20 dag kaszy gryczanej, 15 dag boczku wędzonego, 2 jajka ugotowane na twardo, 25 dag cebuli, przyprawa typu jarzynka, sól, pieprz.

Przygotuj ,,skrzeczki”: rozetrzyj ząbki czosnku, połącz z majerankiem. Surowy boczek natrzyj solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, włóż na noc do lodówki. Potem pokrój w słupki, usmaż na rumiano na suchej patelni. Zrób farsz: kaszę ugotuj na sypko. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodaj obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, zeszklij. Dodaj razem z posiekanymi jajkami do kaszy, wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i jarzynką. Zrób ciasto: mąkę sparz 1,5 szklanki wrzącej wody i wymieszaj łyżką. Ostudź, dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij krążki (8-10 cm). Na środek każdego nałóż farsz i sklej brzegi. Ugotuj w osolonej wodzie, podawaj ze skrzeczkami.

Dom Pomocy Społecznej
Ul. Kościuszki 71
72-300 Gryfice

Opiekun: Agnieszka Bogdanowska