Aktualności
Dziś jest czas na pizzę!

Pizza to jedno z najchętniej jedzonych dań przez osoby w absolutnie każdym wieku. Ten uniwersalny placek oferuje taką gamę różnorodności, że nawet najbardziej wybredny niejadek znajdzie jakiś wariant smakowy dla siebie. Nic więc dziwnego, że istnieje międzynarodowe święto pizzy, a obchodzimy je 9 lutego, czyli dzisiaj!    
 Dzięki uprzejmości właściciela Pizzerii Gromada Pana Marka Gołuchowskiego, dzieciaki Z Akademii Malucha i Dyskusyjnego Klubu Przyjaciół Książki mogły podejrzeć jak przygotowuje się pizzę, skomponowały z różnorodnych dodatków swoją,  a bardzo sympatyczny kucharz pan Piotr Handor pokazał proces przygotowania tego smakołyku.  A że czytamy wszędzie ,oczekując na upieczoną pizzę poczytaliśmy o jej historii i przejrzeliśmy „Moją książkę kucharską”, „Wesołą kuchnię” i „To miasto nazywa się Rzym”.
Skąd w ogóle wziął się ten pyszny przysmak? Prawdopodobnie coś co przypomina pizzę miało być znane już starożytnym Grekom. Wtedy podawano płaski chleb posmarowany oliwą, z dodatkiem czosnku i posypany ziołami. Z Grecji potrawa ta przywędrowała do Rzymu. W XVII wieku zaczęto do dania dodawać sos pomidorowy, bez którego dziś nie wyobrażamy sobie przysmaku!
Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Wtedy do stworzenia pizzy użyto pomidorów, mozzarelli i bazylii, jako odzwierciedlenie barw narodowych Włoch.
Było smacznie i wesoło!