Księga Potraw
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i orzechami w karmelu

Ciasto:

– 100g suchej kaszy gryczanej ugotowanej do miękkości na wodzie

– 3 jaja

– 80g mąki pszennej tortowej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 80g masła

-150g czekolady – 100g gorzej, 50g mlecznej

– 50g suszonych żurawin

– 30g orzeszków ziemnych niesolonych grubo posiekanych

– kilka kropel aromatu rumowego/arakowego

Polewa czekoladowo:

– 30ml śmietanki kremówki 30%

– 70g czekolady deserowej

Kremówkę ogrzewamy i dodajemy czekoladę, całość energicznie mieszamy.

Na karmel orzechowy:

5g masła, 1 łyżka miodu, 100g orzechów

 

Ugotowaną kaszę, po wystudzeniu, mielimy w maszynce bądź blenderem. W garnku rozpuszczamy masło wraz z czekoladą i odstawiamy do przestudzenia. W drugim naczyniu ubijamy na puch jaja, następnie stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Jako ostatnie dodajemy przesianą z mąką proszek do pieczenia, bakalie oraz aromat. Gotowe ciasto przekładamy do małej tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczonym ganache czekoladowym oraz orzeszkami w karmelu.