Akademia Malucha
„Ciasteczkowo”

Czas spędzony w kuchni razem z rodzicem jest  połączeniem przyjemnego z pożytecznym , a efekt pracy jest smaczny i kolorowy. Wspólne gotowanie i pieczenie może być świetną zabawą, uczy współdziałania, daje możliwość poznawania nowych produktów oraz smaków. Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku. Jest wiele książek kulinarnych dla dzieci, z pięknymi ilustracjami i łatwymi opisami poszczególnych etapów „kucharzenia”, oczywiście bogatym źródłem pomysłów jest  internet.
Pieczmy, gotujmy, bałagańmy, a potem wspólnie kosztujmy tych świetnych, bo przygotowanych razem smakołyków.

Składniki na ciastka jeże:
mąka 2,5 szklanki
2 jajka (całe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
3 łyżki kefiru
0,5 szklanki cukru
czekolada gorzka i mleczna
słonecznik łuskany
kolorowa posypka, wiórki kokosowe.

Mąkę, proszek, masło, jajka, kefir i cukier łączymy, wyrabiamy ręcznie ciasto. Z ciasta robimy kulki, rozgniatamy i formujemy łezkę. Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciastka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kolorową posypką i słonecznikiem.

Smacznego!