Księga Potraw
Chleb zdrowia – ,,Chłopski”

Składniki:

1 kg mąki pszennej, 1 szklanka otrąb owsianych, 1 szklanka otrąb pszennych, ½ szklanki ziaren słonecznika, 10 dag drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 3 płaskie łyżeczki cukru, 4 szklanki letniej wody, garść orzeszków

Przygotować dwie blaszki keksówki, które trzeba natłuścić i wyłożyć liśćmi kapusty,

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i 1 szklankę wody wymieszać i odstawić. W misce wymieszać razem pozostałe składniki. Jak ruszy rozczyn, dodać do składników w misce i wymieszać. Wyrobić ciasto. Wylać do blaszek, od razu wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 150 stopni na 10 minut (ciasto podrośnie), później na 180 stopni na 50 minut.

Do ciasta można dodać siemię lniane, pestki dyni, śliwki suszone itp.

Z podanych proporcji wyjdą 2 chlebki po ok. 1 kg.

Przepis p. Leokadii Kolanowskiej z Gorzysławia