KASZANE SMAKI 
 
Projekt „Kaszane smaki” realizowany był przez Trzebiatowski Ośrodek Kultury. Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: Kultura – Interwencje: Edycja 2024.
Celem zadnia było podniesienie poziomu aktywności społeczno – kulturalnej mieszkańców Trzebiatowa poprzez zorganizowanie przy współudziale społeczności lokalnej wydarzenia KASZANE SMAKI. Zależało nam na włączeniu odbiorców zarówno w przygotowania jak i realizację zadania, co wpłynęło na ostateczny kształt wydarzenia, w ramach którego 27 lipca 2024 roku odbyło się szereg działań takich jak np. happening przy Baszcie Prochowej (Kaszanej) „Jak miska kaszy uratowała Trzebiatów”, który nawiązuje do średniowiecznej legendy głoszącej o najeździe gryficzan na Trzebiatów i obronie miasta. Kolejnym elementem był korowód ze słoniem – barwne i widowiskowe przejście spod Baszty. Kolorowy orszak prowadzony przez wojów, trupę teatralną, mieszkańców przebranych w średniowieczne stroje z makietą najsłynniejszego słonia XVII-wiecznej Europy (,,Hansken”) przeszedł ulicami miasta do ogrodów pałacowych. Tam odtworzone zostało dawne obozowisko rycersko- rzemieślnicze, w którym prezentowane było życia średniowiecznych wojów, namiot rycerski, kaplica przewoźna z replikami dewocjonaliów, pokaz życia obozowego, pokazy walk z użyciem replik uzbrojenia XII wiecznego oraz pogadanki. Uczestnicy KASZANYCH SMAKÓW wzięli udział w grze miejskiej ,,Szukamy skarbu księżnej Anastazji” . Ta interaktywna zabawa edukacyjna opracowana została wspólnie z członkami Trzebiatowskiego Towarzystwa Kultury, którzy zachęcali do poznania zabytków Trzebiatowa i odkrywania jego tajemnic. Ponadto można było wziąć udział w grze historycznej, którą przygotowali przewodnicy PTTK BASZTA KASZANA. Uczestnicy gry szukali barwnych postaci związanych z Trzebiatowem ( m.in. księżnej Anastazji Mieszkówny, Marii z Czartoryskich Wirtemberskiej, Zofię Holsztyńską, Norbertanów z Białoboków). Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs kulinarny „Kaszane przysmaki” skierowany do mieszkańców Trzebiatowa, promujący potrawy przygotowane z kaszy i zachęcający do wypróbowania receptur, w których główną rolę odgrywa kasza, od wieków obecna w polskiej kuchni, a przez legendę związana również z historią Trzebiatowa. Jury oceniło potrawy i wręczono nagrody oraz wyróżnienia: I miejsce zajął pasztet z kaszy gryczanej z leśnymi grzybami – Małgorzata Zielińska, II miejsce pierogi z kasza i pieczarkami – Urszula Szesteren , III miejsce kotlety mielone z kaszy – Justyna Gardziejewska. Wyróżniono sernik z kaszą manną ( Małgorzata Zielińska), wegetariańskie pierogi z kaszą pęczak, suszonymi pomidorami i fetą ( Ewa Szumna), mus czekoladowy z kaszy ( Anna Walczak), ciasto z kaszy ( Beata Drążczyk) oraz gołąbki z kaszą ( Justyna Gardziejewska). Ciekawą formą okazało się „malowanie kaszą”- warsztaty artystyczne podczas których wykorzystano wykonane przez mieszkańców zdjęcia baszty prochowej (kaszanej). Wieczorem Teatr Gry i Ludzie zaprezentował spektakl plenerowy Biała Dama, do którego elementy dekoracji przygotowane zostały podczas warsztatów artystycznych. Etiuda nawiązuje do legendy o Białej Damie (polskiej księżniczce Marii Annie z Czartoryskich Wirtemberskiej, mieszkance pałacu w Trzebiatowie). Spektakl opowiada o odwiecznej walce dobra ze złem. Ponadto aktorzy wzięli udział w korowodzie ze słoniem ( szczudlarze).Wszystkich uczestników częstowaliśmy kaszą po rycersku przygotowaną według tradycyjnej receptury . Trzebiatowski smakołyk nawiązuje do legendy o misce z gorącą kaszą, która ocaliła miasto przed napaścią gryficzan.
 
Wszystkim działaniom towarzyszyły występy lokalnych zespołów, stowarzyszeń, prezentacja wyrobów lokalnych twórców, rękodzielników, artystów.
 
 
ℹ info
𖠿 ul. Wojska Polskiego 67, Trzebiatów
☏ 91 38 72 614
✆ 517 695 414
✉ tok@trzebiatow.pl
 
▪ Dziękujemy za to, że jesteście 👊
Skip to content