31 marca to Światowy Dzień Budyniu. Deser ten cieszy się popularnością od wielu lat i podawany jest na różne sposoby – od wersji podstawowej jako oddzielny deser w miseczce z dodatkami (np. bitą śmietaną, owocami czy polewami o rozmaitych smakach), po deser, w którego składzie znajdziemy budyń jako dodatek, np. ciasta, bułki słodkie, pączki, naleśniki itd. (www.nietypoweswienta.pl)
W Dyskusyjnym Klubie Przyjaciół Książki rozmawialiśmy o wypiekach, a także o tym jak zrobić budyń i z czym go podawać. Książeczka, którą wybraliśmy to „Konkurs wypieków” z serii Truskawkowe Ciastko. Dzieci również wzięły udział w konkursie, na udekorowanie plasteliną babeczki, muffinki czy torcika. Nagrodą był oczywiście budyń, który nasi uczestnicy zjadali z wielką ochotą. Dziękujemy za spotkanie i zapraszamy na kolejne za tydzień w czwartek.
Przepis na klasyczny budyń zaczerpnięty ze strony Kulturalne Media:
podstawą, do zrobienia budyniu są:
• 2 szklanki mleka
• 1 łyżka masła
• 2 żółtka
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżki cukru pudru
Klasyczny budyń – sposób przygotowania
• 1 szklankę mleka wymieszać z cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz żółtkami.
• Pozostałą część mleka zagotować. Gdy już będzie gotowe, należy zmniejszyć moc palnika i powoli połączyć mleko z wcześniej przygotowanymi składnikami.
• Budyń gotować przez minutę, cały czas mieszając masę.
• Gotowe! Teraz budyń można przelać do pucharków i udekorować ulubionymi dodatkami, na przykład: owocami (świetnie sprawdzą się maliny), ulubioną polewą lub bakaliami.
Skip to content