Jaja to niezwykła żywność – niedroga, trwała, wielofunkcyjna i prosta w przygotowaniu. A do tego jaja są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno proste i szybkie posiłki, jak i wykwintne dania. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy. (tekst Joanna Rodziewicz)
Tak dobrze nam znane, jednak nadal zadziwia nas kiedy bardziej zagłębimy się w temat. My w Dyskusyjnym Klubie Przyjaciół Książki często rozmawiamy o rzeczach prostych, ale jak ciekawych i wartych poznania. Dzieci dowiedziały się: z czego składa się jajko, kto jeszcze oprócz ptaków składa jajka, jak rozpoznać, że jako jest świeże lub ma w sobie nowe życie, jakie najprostsze dania możemy przygotować z jajek, i że jajo jaju nierówne i niekoniecznie owalne. Wiedzę tą czerpaliśmy oczywiście z książek: „Produkty ze wsi. Jajka”, „Jajko” B. Teckentrup , „Rymowane przepisy na kuchenne popisy” M. Strzałkowskiej. Wykonaliśmy także prace plastyczne z użyciem bibuły, które przedstawiają jajka opisane w naszej literaturze.