Aktualności
Światowy Dzień Czekolady
Do czekolady nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Aromatyczny napój, pyszne łakocie, cenny składnik produktów cukierniczych– czekolada w każdej formie smakuje inaczej, ale zawsze jest tak samo pyszna.
 
Nie mogąc oprzeć się pokusie często po nią sięgamy. I nic dziwnego, ponieważ oprócz walorów smakowych jest także bardzo pożyteczna – poprawia nastrój, osłabia destrukcyjny wpływ stresu i jest źródłem wielu cennych dla człowieka składników.
 
Pierwszym Europejczykiem, któremu ok. 1502 r. dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Napój jednak go nie zachwycił – był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią – aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem. Czekoladowy smakołyk królował na hiszpańskim dworze. Pierwsze pralinki pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku: wymyślił je kucharz króla Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin. Francuzi propagowali czekoladę w kręgach europejskich arystokratów. Pierwsze tabliczki czekolady pojawiły się w XIX w. i pochodziły ze Szwajcarii.
 
Tych ciekawostek oraz tego jak wygląda produkcja CZEKOLADY, dowiedzieli się klubowicze w wigilię święta czekolady 11 kwietnia. Gościły u nas panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku Justyna Fedak-Białkowska, Halina Kubiak i Teresa Szymonko. Dzieci wysłuchały książki pt; „Metamorfoza Fru-Fru”, a na zakończenie skosztowały pysznej czekolady na gorąco, pralinek przyniesionych przez naszych gości i kostek czekolady z bakaliami. Było słodko, wesoło i czekoladowo.